Categorieën
cordon sanitaire Corruptie Economie Ethiek Infodemic Juridisch Modellen Tegenspraak Wetenschap

Wat is de waarde van wetenschappelijke claims zonder het ‘weten’ -de data- ?

Onderzoek uit het verleden suggereert dat sommige disciplines, zoals ecologie, het delen van gegevens meer omarmen dan andere.
Maar meerdere analyses van COVID-19 klinische proeven – waaronder enkele van Li4,5 and Tan6 – hebben gerapporteerd dat ongeveer de helft tot 80% van de onderzoekers niet bereid of niet van plan zijn om gegevens vrij te delen.

“Het is verontrustend,” zegt Tan, “dat de praktijken voor het delen van gegevens helemaal niet lijken te zijn verbeterd tijdens de COVID-19 pandemie, ondanks high-profile oproepen tot het delen van gegevens” van financieringsorganisaties zoals Wellcome in Londen, de Amerikaanse National Institutes of Health en de Wereldgezondheidsorganisatie.

https://www.nature.com/articles/d41586-022-01692-1

Ook het RIVM deelt nog steeds te weinig data:

Datalandschap niet optimaal

“Uit de bijeenkomsten van de klankbordgroep kwam naar voren dat het datalandschap niet optimaal is. Het probleem is niet zozeer een gebrek aan data, maar een gebrek aan toegang tot data. Er blijven hierover veel onduidelijkheden, vooral over de kwaliteit van gegevens en gebrek aan koppelmogelijkheden. De klankbordgroep zal binnenkort in een verklaring, aan het ZonMw-bestuur en het ministerie van VWS, de visie op deze data problematiek delen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *