Het aantal ziekenhuisbedden in NL is met een alarmerend percentage van ca. 20 % gedaald de afgelopen 10 jaar.
https://www.staatvenz.nl/kerncijfers/ziekenhuisbedden
Door het NIVEL is in 2008 een studie uitgevoerd met subsidie van het Capaciteitsorgaan.
“Volgens de Richtlijn Intensive Care zijn er (in 2008) 1.174 bedden nodig (oftewel 10% groei). Op basis van de leeftijdsverdeling van de opgenomen patiënten en de bevolkingsprognoses kan geschat worden dat – bij gelijkblijvende bezetting van de beddencapaciteit – het aantal IC-bedden tot 2016 met 17% moet toenemen. “
Dat betekent dat in 2008 er al een gewenste capaciteit was van 1352. Inmiddels is de demografische situatie zo veranderd dat dit alleen maar hoger is geworden. Het IC bedden aanbod en daarmee de grens van onze zorgcapaciteit ligt dus structureel te laag!
Het NIVEL noemt in het rapport geen risico van piekbelasting door infectieziekte uitbraak/ epidemie/ pandemie. Een ernstige tekortkoming. Ook frappant is de gedachte dat het voordeel van geen IC bed tekort hebben (Duitsland, Italië) vergezeld moet gaan van onnodige IC bed inzet in plaats van palliatieve zorg, zoals de narratief is in onderstaand bericht:
Ook met veel IC bedden kun je het Nederlandse beleid blijven voeren. (Maar dan zonder de noodzaak om de kosten te maken die het kabinet nu middels de harde lockdown bij velen heeft neerlegd).
Het geeft bovendien de oudere zelf meer keuzevrijheid om wel of niet te kiezen “voor ‘de Nederlandse nuchterheid’ waarmee artsen verhoogde levenskwaliteit en een mooie dood nastreven”.