Categorieën
Corruptie Economie Ethiek Juridisch Proportionaliteit

Coroneconomie 2

Het kabinet volgt bij het verstrekken van leningen en garantiestellingen in de coronacrisis niet consequent de regels, concludeert de Algemene Rekenkamer in een nieuw rapport. Ook heeft de Rijksoverheid onvoldoende reserves gecreëerd om de risico’s van deze transacties te dekken en wordt het parlement in veel gevallen niet tijdig geïnformeerd.

De afgelopen maanden heeft de overheid voor 62,7 miljard aan garanties en leningen verstrekt, met name aan het bedrijfsleven en de zorgsector. Sinds de kredietcrisis in 2008 zijn de regels aangescherpt en mag de overheid niet zomaar grote financiële risico’s nemen.

“Wij vinden dat de ministers van Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid moeten melden hoe groot het risico is”, zegt Joost Aerts van de Rekenkamer. “Er gelden spelregels en daar hebben zij zich niet altijd aan gehouden.”

https://nos.nl/artikel/2358016-rekenkamer-ministers-hielden-zich-bij-leningen-niet-altijd-aan-de-regels.html

https://www.rekenkamer.nl/publicaties/rapporten/2020/11/25/coronacrisis-de-risico%E2%80%99s-van-garanties-en-leningen-voor-de-overheidsfinancien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *