Deel 5

De toekomst van SarsCOV2

“De toekomst zal uitwijzen of het lot deze ingrediënten samenvoegt tot een groot en niet eerder vertoond succes van massale vaccinaties met als doel een pandemie te beëindigen, of het faliekant mislukken van het grootste vaccinatie-experiment ooit, en achteraf blijkt dat beleidsmakers en de wetenschappers de catastrofale gevolgen op geen enkele manier zagen aankomen en het te laat was om nog op hun schreden terug te keren.”

Neuroloog Jan Bonte

Immuumgeheugen

https://www.newyorker.com/science/annals-of-medicine/coexisting-with-the-coronavirus

“Op de lange termijn is het mogelijk dat ons immuungeheugen zich tegen ons gaat keren. Al tientallen jaren hebben grieponderzoekers waargenomen dat volwassenen hun sterkste antilichaamreacties ontwikkelen tegen griepstammen die ze in hun kindertijd hebben meegemaakt. Bij dit fenomeen, dat wetenschappers “oorspronkelijke antigene zonde” noemen, werpen immuunherinneringen uit de kindertijd een lange schaduw in ons volwassen leven. Antilichamen die tijdens een eerste virusontmoeting zijn gevormd, blijven reageren op infecties en vaccinaties die tientallen jaren later plaatsvinden – zelfs nadat een virus is geëvolueerd – waardoor het immuunsysteem minder effectief is in het bijwerken van zijn reactie. “Je wekt immuungeheugen op tegen antigenen die er niet meer zijn,” zei Hensley. Deze ineffectieve antilichamen kunnen het immuunsysteem verhinderen zijn reactie bij te werken; het systeem staat erop de laatste oorlog uit te vechten. In de verre toekomst kan de oorspronkelijke antigene zonde de reacties van ons lichaam op sars-CoV-2 bepalen, waardoor het moeilijker wordt om onze immuunafweer tegen nieuwe stammen aan te scherpen. Het is een schrijnend en ontnuchterend idee: soms herinneren we ons zo goed dat de herinnering zelf een blinde vlek wordt.

Voorlopig is het echter het tempo van de wereldwijde vaccinatie dat het meest bepalend zal zijn voor onze nabije toekomst met covid. “Het beste wat we kunnen doen is de wereld zo snel mogelijk te vaccineren om de virale evolutie te beperken,” vertelde Alex Greninger, een viroloog aan de Universiteit van Washington. (Als onderzoeker heb ik samengewerkt met zowel Hensley als Greninger.) Meer infecties geven het virus meer mogelijkheden om te evolueren, en zoals het afgelopen jaar is gebleken, kunnen varianten zich snel over de hele wereld verspreiden, ongeacht waar ze ontstaan. De pandemie zal pas echt voorbij zijn als het voor iedereen voorbij is.

Immunitas, het Latijnse woord waar “immuniteit” van is afgeleid, is een juridische term die wordt gebruikt om vrijstelling van belasting of rechtspraak aan te geven. Maar de epidemiologische wereld is rommeliger dan de juridische. Een andere term kan de complexiteit ervan beter weergeven: “resistentie,” wat komt van het Latijnse werkwoord resistere, wat “tegenhouden” betekent. Immuunresistentie houdt het virus tegen. Het maakt de blootstelling aan het virus minder waarschijnlijk om in een infectie – al dan niet symptomatisch – of in een ernstige ziekte uit te monden. Vaccinaties en infecties, vooral langdurige infecties, hebben de neiging om onze weerstand tegen ziekteverwekkers op te bouwen. De tijd en virusmutatie doen deze weerstand geleidelijk afnemen. Hoe hoger onze immuunweerstand, hoe meer blootstelling aan virussen we kunnen verdragen zonder ziek te worden. Hoe lager onze weerstand, hoe groter de kans dat we ziek worden.”

Nature news feature article.

“Five reasons why COVID herd immunity is probably impossible.”

“Vandaag de dag zijn genetische manipulatietechnieken zo geavanceerd en zo routineus geworden dat in het Peking-paper van oktober 2019, waarin een nieuwe furine-plaats in het kippencoronavirus was ingebracht, slechts een paar zinnen werden gewijd aan hun methodologie.
Het tempo van de vooruitgang op het gebied van genetische manipulatie is verbazingwekkend. Hier volgt een beschrijving van de Seamless Assembly kit:
De GeneArt® Seamless Cloning and Assembly Kit maakt het mogelijk 1 tot 4 PCR fragmenten, bestaande uit elke sequentie, gelijktijdig en gericht te kloneren in elke gelineariseerde vector, in één enkele reactie van 30 minuten bij kamertemperatuur. De kit bevat alles wat nodig is voor de assemblage van DNA-fragmenten, en de transformatie daarvan in E. coli voor selectie en groei van recombinante vectoren.

  • Snelheid en gemak – Kloon tot 4 DNA-fragmenten, met sequentie naar keuze, tegelijkertijd in een enkele vector (tot 13 Kb); geen restrictie digestie, ligatie of recombinatie sites vereist
  • Precisie en efficiëntie – Ontworpen om u te laten klonen wat u wilt, waar u wilt, in de richting die u wilt, en tot 90% correcte klonen te bereiken zonder dat er extra sequenties achterblijven
  • Vectorflexibiliteit – Gebruik onze lineaire vector of een vector van uw keuze
  • Gratis tools – Ontwerp DNA-oligo’s en meer met onze gratis webgebaseerde interface die u stap-voor-stap door uw project leidt
  • Diverse toepassingen – Stroomlijn vele synthetische biologie- en moleculaire biologietechnieken door de snelle combinatie, toevoeging, verwijdering of uitwisseling van DNA-segmenten
    Tot 4 DNA fragmenten kunnen worden samengevoegd in een gewenste oriëntatie in ongeveer een half uur, zonder te maken te hebben met restrictie enzymen of ligatie. Als u klaar bent, kunt u uw creatie snel “uploaden” in E. coli om het resulterende ontwerp te vermeerderen.
    Gemakkelijk-gemakkelijk! (Easy-peasy)”